10 jaar aan de haak geslagen – deel 1


Jeetje, ik haak alweer 10 jaar. Wat vliegt de tijd en wat vind ik het nog steeds leuk om te doen! Al is er wel het nodige verandert in wat ik haak, maar ik zal jullie meenemen met een blik terug in de tijd 🙂

De komende weken deel ik met jullie hoe het begon, tot waar ik nu ben. Mijn haak avonturen die alweer ruim 10 jaar duren en zeker nog niet zijn afgelopen 😀

Het begon met breien

Het handwerken begon voor mij 10 jaar geleden (in 2009) niet met haken, het begon met breien. Ik was druk met mijn studie SPW toen ik op een creatieve beurs in de Broodfabriek in Rijswijk een boekje tegenkwam dit ging over kinderen leren breien. Ik kon zelf niet breien, maar kende het wel. Mijn moeder, oma en tante breiden veel bijvoorbeeld truien toen we klein waren die we konden dragen en later garderobes voor de poppen/knuffels. Het ‘Kinderbreiboek’ van Rina Soffers die ik vond op de crea beurs haalde mij over de streep om het eens te gaan proberen, dat breien. Het was duidelijk uitgelegd en er stonden leuke projectjes in om te maken. Met wat katoen en breinaalden ging ik aan de slag en al snel vlogen de eerste knuffeltjes van de breinaalden af. De allereerste was deze tekkel.

Hoe kwam het dat ik ging haken?

Ik ging haken omdat daar meer knuffel patronen van beschikbaar waren en ik wilde graag knuffels maken. Amigurumi haken was toen nog in opkomst en veel patronen waren er nog niet in het Nederlands, zoveel boeken als nu waren er toen echt nog niet.

Dit was mijn allereerste amigurumi die ik in september 2009 cadeau gaf aan mijn opa voor zijn verjaardag. Hij komt uit het boek ‘Amigurumi’ van Sabine Uhl-Fisher. Je ziet nog gaten in mijn haakwerk en dat ik niet onder beide lussen door ging, wist ik veel 😉

Kleine knuffeltjes haken

Er waren gelukkig wel al wat amigurumi haak boeken vertaald van het Engels naar het Nederlands, maar heel veel waren het er nog niet in 2009. Uit ‘Lieve diertjes zelf haken’ van Ana Paula Rimoli haakte ik dit schildpadje en dit eendje. Je ziet dat ik al strakker haak, er geen vulling meer zichtbaar is en ik onder beide lussen door haak 🙂

Breiend haken

Ik haak wel op mijn eigen eigenwijze manier. Ik heb leren haken uit het boek ‘Amigurumi’ van Sabine Uhl-Fisher, maar het wilde mij niet lukken op de ‘normale’ manier. Omdat ik mijzelf eerst had leren breien en je daarbij de draad andersom om de naald doet probeerde ik dit ook met haken en dat lukte mij wel! Dezer dagen is het beter bekend als de ‘yarn under’ techniek die veel wordt gebruikt bij mochilla haken, alleen deed ik dit toen al. Ik had er geen idee van dat ik het ‘fout’ deed en kreeg zo een mooi strak resultaat.

Volgende week deel ik mijn eerste eigen ontwerpjes, want ik ging al snel zelf dingen uitproberen en haken 🙂

Liefs,
Mriek

Wil je mijn creativiteiten delen? Doe dit dan via een link van mijn site, dan komen ze terecht bij het originele bericht. Alvast dankjewel ❤️


Geef een reactie